Contour Plus One - samokontrola w curkzycy!

Carpaccio z MasterChefem! Damian w akcji!


WFOŚ w Katowicach

Wyjazd współfinansowany przez WFOŚiGW Katowice

FreeStyle Libre

Uczestnicy Turnusu bezpłatnie testują system FreeStyle Libre dzięki darowiźnie Abbott Laboratories Poland sp. z o.o.

Nie sztuka zjeść. Prawdziwa sztuka to wyliczyć, podać insulinę, zjeść, spalić aktywnością i mieć dobry poziom cukru!!! I tego uczymy na największym w Polsce Turnusie Edukacyjno-Rehabilitacyjnym dla dzieci i młodzieży chorej na cukrzycę.

Pomagają nam w tym spotkania ze naszymi podopiecznymi i stypendystami, którzy osiągnęli ogramy sukces w swoich dziedzinach. To sportowcy, artyści i inni specjaliści w swoich dziedzinach.

Młodych Diabetyków na wakacjach w Dźwirzynie odwiedził jeden z nich – Damian Kordas, najmłodszy MasterChef w historii tego popularnego programu telewizyjnego, zwycięzca jego 4 edycji i szalenie rozpoznawalna postać nie tylko wśród fanów programów kulinarnych. Damian już nie pierwszy raz uczestniczył w naszych spotkaniach, różnica jest tylko jedna i TO JAKA!

Teraz jest MASTECHEFEM i spełnił z cukrzycą swoje marzenia! Jednak jak wspominał na spotkaniu nie zamierza na tym poprzestać. Zwycięstwo to ogromny krok w karierze, jednak celem jest własna restauracja i trzy gwiazdki Michelina. Dla nas już jest posiadaczem tej najważniejszej gwiazdki – ogromnego uznania!

Podczas pierwszego spotkania tego dnia, mieliśmy okazję porozmawiać o tym wszystkim co działo się do tej pory w jego karierze, szczególnie po zwycięstwie oraz o codziennych trudach jakie musi podejmować, aby sprostać wyzwaniom życia na „szybkim biegu” i pogodzenia tego z leczeniem cukrzycy, na którą choruje już od 6 roku życia.

Ten dzień udało się wygospodarować w napiętym ostatnio kalendarzu Damian, który właśnie kończy swoją autorską książkę kucharską z nowymi przepisami, innymi niż te zaserwowane w publikacji po MasterChefie. Jak przyznał to wyczerpująca praca i setki zdjęć w czasie nawet dziesięciogodzinnych sesji. Ale warto!

Jak sobie w tym wszystkim co go otacza radzi z cukrzycą? Stara się jak najlepiej i ostatnio może robić to skuteczniej dzięki nowym rozwiązaniem pomiaru cukru. Przyznał się, że wynik hemoglobiny mógłby być lepszy, ale niełatwo w tempie życia o idealne wyrównanie.

Teraz powinno być łatwiej, bowiem używam sensora i czytnika FreeStyle Libre.- wspomiał Damian

FreeStyle Libre

Oczywiście nie zabrakło wspólnego gotowania z Damianem. Długo zastanawialiśmy się przed spotkaniem, które do samego końca było tajemnicą co możemy razem przyrządzić? – mówi Irena Guszczyńska z MOJACUKRZYCA.PL – W końcu padło na świetny deser – Carpaccio z jabłek z musem truskawkowym i serkiem riccotta!

Aby wszystko sprawnie poszło, Damian wraz z kadrą turnusu przygotowali w ukryci półprodukty. Nie obeszło się bez ofiar, na szczęście niewielkich. Pomimo niesamowitych umiejętności w błyskawicznym krojeniu, ostrze noża skaleczyło palec Damiana Kordasa. Nie przeszkodziło to jednak w fantastycznym wspólnym przyrządzaniu i degustacji deseru!

Korzystając z okazji do wspólnych zdjęć, nasi podopieczni wykorzystywali swojego starszego kolegę bardzo mocno. Damian dzielnie i ze szczerym uśmiechem spełniał prośby młodszych Diabetyków.

Na koniec dnia wspólne plażowanie i chwila wytchnienia na dźwirzyńskiej plaży.

Szkoda, że nie mogę zostać dłużej! – powiedział na koniec nasz Damian, który został MasterChefem

Plażowanie z Damianem Kordasem, naszym MasterChefem!