Czy owoce to w diabetologii to „zakazany owoc”?


Aktualne standardy dietetyczne, zebrane w „Piramidzie zdrowego żywienia w cukrzycy” zalecają jedzenie owoców 3 razy dziennie i podkreślają, że są one ważnym źródłem węglowodanów, witamin, składników mineralnych oraz błonnika pokarmowego. I to prawda.

Dodatkowo pochlebne opinie o owocach można znaleźć także w materiałach edukacyjnych przekazywanych pacjentom w poradniach i oddziałach diabetologicznych, chociaż ich autorzy, często doświadczeni dietetycy, próbują oczywiście przekonać pacjentów, że spożywanie owoców należy znacząco ograniczać.

Człowiekowi jednak ze swej natury jest dużo łatwiej przestrzegać zaleceń jakościowych („proszę nie jeść słodyczy”) niż ilościowych („proszę jeść tylko kilka śliwek dziennie”), o czym doskonale wiedzą lekarze leczący chorych na cukrzycę. – przekonują w swojej pracy dr n. med. Elektra Szymańska-Garbacz i prof. Leszek Czupryniak

W materiałach edukacyjnych dla chorych na cukrzycę można znaleźć przestrogę, że owoce zawierają glukozę i fruktozę, które zwiększają stężenie glukozy we krwi. Istnieje też podział owoców na te „bezpieczniejsze” dla chorych na cukrzycę (arbuzy, grejpfruty, poziomki, truskawki) i te szczególnie szybko zwiększające glikemię, o dużej zawartości węglowodanów, takie jak: czarne porzeczki, śliwki, winogrona, banany, ananasy i brzoskwinie z puszki.

Niestety już sam fakt wymienienia owoców w materiałach edukacyjnych wielu pacjentów traktuje jako „zielone światło” dla ich spożywania, i to, niestety, w nieograniczonych ilościach.

Znaleźliśmy sporo przykładów takich pomocy edukacyjnych, które z jednej strony istotnie ułatwiają życie z cukrzycą, z drugiej jednak niezmiennie sugerują, że spożywanie owoców jest zalecane, czego chorzy niezmiennie przestrzegają – dodają naukowcy

Zdaniem naukowców należy podkreślić konieczność rzetelnego edukowania chorych na temat wpływu spożywania owoców na aktualną glikemię. Szczególnie dotyczy osób stosujących intensywną funkcjonalną insulinoterapię i korzystających z systemu wymienników węglowodanowych.

źródło: Szymańska-Garbacz E., Czupryniak L.: Praktyka kliniczna – diabetologia: problemy w leczeniu cukrzycy – cz. 15: czy owoce to w diabetologii „zakazany owoc”? Med. Prakt., 2015; 9: 84-88