Lody i cukrzyca


Lody są jedną z ulubionych przekąsek, szczególnie w gorące, letnie dni. Po ten smakołyk z przyjemnością sięgają zarówno dzieci, jak i dorośli bez względu na wiek. Wrato jednak poznać kilka ważnych faktów.

Jak pisze w serwisie mp.pl Paulina Augustyn, dietetyk kliniczny Dietclinic Szczawno Zdrój lody przygotowywane w tradycyjny, domowy sposób zawierają w swoim składzie naturalne składniki, m.in.: mleko, śmietankę, cukier, jaja, owoce lub inne naturalne dodatki. Taki rodzaj zimnej przekąski możemy znaleźć w dobrych lodziarniach, oferujących lody wykonane wg tradycyjnej receptury. Natomiast lody produkowane na skalę przemysłową, dostępne w sklepach, w swoim składzie mogą zawierać wiele chemicznych dodatków. Dlatego też należy sprawdzać bacznie etykiety – im krótsza lista składników, zwłaszcza naturalnych, tym lepiej.

Wszelkiego rodzaju desery, ciasta, słodycze oraz lody bogate są w cukry proste, które powodują znaczne zwiększenie stężenia glukozy we krwi, a następnie szybkie jego zmniejszenie, co w konsekwencji jest przyczyną wahań glikemii. Dlatego też powinny być spożywane z umiarem.

Najlepiej wybierać lody bez zbędnych dodatków. Im jest ich więcej, np. w postaci bitej śmietany, syropów, słodkiej polewy, kolorowych posypek, wiórków czekoladowych, bakalii, owoców kandyzowanych czy wafelków, tym większa wartość energetyczna lodów, stanowiących tym samym prawdziwą bombę kaloryczną.

Spożywanie zimnych, słodkich lodów powinno być ściśle kontrolowane. Poza tym diabetyk powinien spożywać lody zaraz po głównym posiłku, np. obiedzie. Należy jadać lody w umiarkowanej ilości, aby nie przekroczyć liczby WW przeznaczonych na dany posiłek. – apeluje Paulina Augustyn, dietetyk kliniczny.

Diabetyk powinien zwracać uwagę nie tylko na kaloryczność lodów, ale głównie na zawartość cukrów prostych i tłuszczów. Na przykład wydawałoby się, że lody jogurtowe z truskawkami są lepszym wyborem niż lody czekoladowe, w rzeczywistości lody jogurtowe mają zdecydowanie więcej cukrów i tłuszczów niż czekoladowe. Podobnie sorbety, które co prawda nie zawierają tłuszczów, mają zdecydowanie więcej cukrów prostych niż lody mleczne. Im bardziej kwaśne owoce, tym więcej dodanych cukrów. Na przykład sorbet pomarańczowy ma 27 g cukrów prostych, lody śmietankowe zaś 16 g.

Aby pomóc diabetykom w wyborze odpowiedniego rodzaju lodów i stworzyć możliwość dostosowania odpowiedniej ilości insuliny, obliczono zawartość kcal, węglowodanów, białek, tłuszczów, a także wymienniki węglowodanowe (WW) i białkowo-tłuszczowe (WBT) w 100 gramach produktu. źródło: mp.pl

Lody – 100 g produktu Kcal Białko Tłuszcze Węglowodany WW WBT
lody śmietankowe 166 3 10 16 1,6 1
lody czekoladowe 153,7 3,1 7,7 18 1,8 0,8
lody waniliowe 161,8 2,8 9,8 15,6 1,6 1
lody kawowe 158 2,8 9,2 16 1,6 0,9
lody „Biała czekolada” 170 3 10 17 1,7 1
lody truskawkowe 137,8 2,2 7,4 15,6 1,6 0,8
lody jogurtowe z truskawkami 205 3,4 11 23,1 2,3 1,1
lody jogurtowe z wiśniami 122 2 6,4 14,1 1,4 0,7
lody bakaliowe 165 2,9 9,4 17,2 1,7 1
lody chałwowe 150,5 3,1 8,9 14,5 1,5 0,9
lody kokosowe 170,4 2,5 11,6 14 1,4 1,1
lody „Orzech włoski” 159 2,6 10,2 14,2 1,4 1
lody pistacjowe 157 3 9 16 1,6 0,9
lody owoce leśne 149,7 1,9 8,5 16,4 1,6 0,8
lody straciatella 176,2 2,9 10,6 17,3 1,7 1
lody tiramisu 256,3 4,6 13,5 29,1 2,9 1,4
lody zabaione 155 2,7 9,4 14,9 1,5 1
lody truflowe 249,6 4,5 15,2 23,7 2,4 1,6
lody malaga 162 2,7 8,8 18 1,8 0,9
lody miętowe z czekoladą 162,6 2,7 9,8 15,9 1,6 1
SORBETY:
lody sorbet z czarnych porzeczek 72 0 0 18 1,8
lody sorbet cytrynowy 96 0 0 25 2,5
lody sorbet z mango 76 0,1 0 18,9 1,9
lody sorbet z truskawek 80 0 0 20 2
lody sorbet z malin 72 0 0 18 1,8
lody sorbet pomarańczowy 116,1 0,9 0,5 27 2,7
lody sorbet z grejpfrutów 76,8 0,2 0 19 1,9
POPULARNE LODY – standardowe porcje:
Big Milk śmietankowy (62 g) 87,8 2,2 3 13 1,3 0,4
Big Milk z polewą czekoladową (60 g) 194,4 2,1 15,6 11,4 1,1 1,5
Big Milk Cookie (50 g) 125,5 2,0 3,5 21,5 2,2 0,4
Oreo Sandwich (33 g) 110,6 1,9 4,2 16,3 1,6 0,5
Chocolate Vanilla Milka (101 g) 241,4 3,1 11,8 30,7 3,1 1,2
McFlurry Lion – McDonald (190 g) 335,5 6,5 10,3 54,2 5,4 1,2
Magnum Classic (86 g) 259,9 3,4 16,3 24,9 2,5 1,6
Magnum White (86 g) 264,4 3,4 16 26,7 2,7 1,6
Magnum Pink (86 g) 281,4 2,6 19,8 23,2 2,3 1,9
Magnum Almond z migdałami (86 g) 282 4,2 18 25,8 2,6 1,8
lody Koral kubeczek 4 smaki (82 g) 149,9 2,1 7,1 19,4 1,9 0,7
lody z karmelem Mars (42 g) 140,1 1,7 7,7 16 1,6 0,8
lody kakaowe „Śnieżna kostka” (87 g) 164 3,7 7,2 21,1 2,1 0,8
rożek Princessa kokosowa (66 g) 195 2 11 22 2,2 1
rożek Kit Kat (69g) 221,8 2,4 10,6 29,2 2,9 1