PIĘKNEGO NOWEGO ROKU!


W nowym 2017 roku życzymy radości, szczęśliwych dni, pięknych chwil i ogromnej dawki optymizmu!!!

WWW.MOJACUKRZYCA.PL – dobra strona cukrzycy!
oraz
Zarząd Towarzystwa Pomocy Dzieciom i Młodzieży z Cukrzycą!

Na sylwestrową zabawę proponujemy zestaw przygotowany przez naszego MasterChefa – Damiana Kordasa!

Smacznego!!!

damian_01_01Na sylwestrową zabawę proponujemy zestaw przygotowany przez naszego MasterChefa – Damiana Kordasa!

Smacznego!!!

KOTLECIKI JAGNIĘCE Z SOSEM Z RUKOLI
Składniki:
250 g żeberek jagnięcych – (french rack sposób, w jaki są przygotowane 6-8 kości)
łyżka musztardy Dijon
bułka tarta
czarny i biały sezam
sól, pieprz
Sos z rukoli:
Rukola
tymianek
mięta
oliwa z oliwek
ocet balsamiczny
sól, pieprz

Przygotowanie:
Jagnięcinę przypraw solą i pieprzem. Usmaż na oleju do uzyskania złotego koloru. Po tym czasie włóż do piekarnika na 170 ° C na około 20 minut. Na 5 minut przed końcem, posmaruj jagnięcinę musztardą oraz posyp sezamem. Sos: Wszystkie składniki umieść z misie blendera i zmiksuj na gładki sos.

TATAR Z ŁOSOSIA
Składniki:
200 g świeżego łososia
1 szalotka
5 czarnych oliwek
łyżka posiekanej mięty
łyżka posiekanej kolendry
łyżka soku z pomarańczy
łyżka sosu sojowego
biały sezam
łyżka pokrojonego w kostkę świeżego ogórka
pieprz

Przygotowanie:
Łososia posiekaj. Dodaj posiekaną szalotkę, czarne oliwki, miętę, kolendrę ogórka oraz podprażony sezam. Dopraw wszystko sokiem z pomarańczy, sosem sojowym oraz pieprzem.

CZOSNKOWE KREWETKI Z GUACAMOLE
Składniki:
20 sztuk krewetek Black Tiger
3 ząbki czosnku
2 łyżki masła
łyżeczka posiekanej papryczki chilli
natka pietruszki
sól, pieprz

GUACAMOLE:
2 dojrzałe awokado
2 łyżki soku z grejpfruta
1 ząbek czosnku
1/2 szalotki
świeża kolendra
sól, pieprz
czarnuszka

Przygotowanie:
Krewetki dokładnie umyć, obrać z pancerzy. Nożem zrobić nacięcie wzdłuż tułowia i wyjąć czarną nitkę ( jelito). Ogonki krewetek zostawiamy, a krewetki ponownie myjemy. Na rozgrzanej patelni rozpuścić masło. Wrzucamy posiekane ząbki czosnku, papryczkę chilli i krewetki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy wszystko przez 1,5-2 minut z każdej strony, aż krewetki nabiorą koloru. Na koniec wrzucamy posiekaną natkę pietruszki i wszystko razem mieszamy.
Awokado obieramy ze skóry, wydrążamy pestkę, a miąższ rozgniatamy na papkę. Dodajemy posiekany ząbek czosnku, szalotkę, kolendrę, sól, pieprz, sok z grejpfruta oraz przyprażoną czarnuszkę.

MINI PAVLOVA Z KREMEM AJERKONIAKOWYM I MALINAMI
Składniki:
8 białek
2 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki octu winnego

KREM:
250 ml śmietanki kremówki
250 g serka mascarpone
50 ml ajerkoniaku
cukier
pęczek mięty
maliny

Przygotowanie:
Białka ubij ze szczyptą soli oraz cukrem na sztywną pianę. Gdy piana będzie ubita dodaj mąkę ziemniaczaną oraz ocet i wymieszaj tylko do połączenia składników. Na blaszce wyłóż papier do pieczenia i formuj małe okręgi z ubitej piany. Piecz w 150 ° C przez pierwsze 10 minut, potem zmniejsz temperaturę do 100 ° C i piecz przez 45 minut do 1 godziny, aż beza będzie z wierzchu chrupiąca. Krem: W misce ubij śmietankę z cukrem na bitą śmietanę. Dodaj serek mascarpone, ajerkoniak oraz posiekaną miętę. Bezy udekoruj kremem oraz malinami (można użyć innych kwaśnych owoców).

źródło: Dzień Dobry TVN