Nie sztuka zjeść. Prawdziwa sztuka to wyliczyć, podać insulinę, zjeść, spalić aktywnością i mieć dobry poziom cukru!!! I tego uczymy na największym w Polsce Turnusie Edukacyjno-Rehabilitacyjnym dla dzieci i młodzieży chorej na cukrzycę.
Pomagają nam w tym spotkania ze naszymi podopiecznymi i stypendystami, którzy osiągnęli ogramy sukces w swoich dziedzinach. To sportowcy, artyści i inni specjaliści w swoich dziedzinach.
Młodych Diabetyków na wakacjach w Dźwirzynie odwiedził jeden z nich – Damian Kordas, najmłodszy MasterChef w historii tego popularnego programu telewizyjnego, zwycięzca jego 4 edycji i szalenie rozpoznawalna postać nie tylko wśród fanów programów kulinarnych. Damian już nie pierwszy raz uczestniczył w naszych spotkaniach, różnica jest tylko jedna i TO JAKA!
Teraz jest MASTECHEFEM i spełnił z cukrzycą swoje marzenia! Jednak jak wspominał na spotkaniu nie zamierza na tym poprzestać. Zwycięstwo to ogromny krok w karierze, jednak celem jest własna restauracja i trzy gwiazdki Michelina. Dla nas już jest posiadaczem tej najważniejszej gwiazdki – ogromnego uznania!
Podczas pierwszego spotkania tego dnia, mieliśmy okazję porozmawiać o tym wszystkim co działo się do tej pory w jego karierze, szczególnie po zwycięstwie oraz o codziennych trudach jakie musi podejmować, aby sprostać wyzwaniom życia na „szybkim biegu” i pogodzenia tego z leczeniem cukrzycy, na którą choruje już od 6 roku życia.
Ten dzień udało się wygospodarować w napiętym ostatnio kalendarzu Damian, który właśnie kończy swoją autorską książkę kucharską z nowymi przepisami, innymi niż te zaserwowane w publikacji po MasterChefie. Jak przyznał to wyczerpująca praca i setki zdjęć w czasie nawet dziesięciogodzinnych sesji. Ale warto!
Jak sobie w tym wszystkim co go otacza radzi z cukrzycą? Stara się jak najlepiej i ostatnio może robić to skuteczniej dzięki nowym rozwiązaniem pomiaru cukru. Przyznał się, że wynik hemoglobiny mógłby być lepszy, ale niełatwo w tempie życia o idealne wyrównanie.
Teraz powinno być łatwiej, bowiem używam sensora i czytnika FreeStyle Libre.- wspomiał Damian
Oczywiście nie zabrakło wspólnego gotowania z Damianem. Długo zastanawialiśmy się przed spotkaniem, które do samego końca było tajemnicą co możemy razem przyrządzić? – mówi Irena Guszczyńska z MOJACUKRZYCA.PL – W końcu padło na świetny deser – Carpaccio z jabłek z musem truskawkowym i serkiem riccotta!
Aby wszystko sprawnie poszło, Damian wraz z kadrą turnusu przygotowali w ukryci półprodukty. Nie obeszło się bez ofiar, na szczęście niewielkich. Pomimo niesamowitych umiejętności w błyskawicznym krojeniu, ostrze noża skaleczyło palec Damiana Kordasa. Nie przeszkodziło to jednak w fantastycznym wspólnym przyrządzaniu i degustacji deseru!
Korzystając z okazji do wspólnych zdjęć, nasi podopieczni wykorzystywali swojego starszego kolegę bardzo mocno. Damian dzielnie i ze szczerym uśmiechem spełniał prośby młodszych Diabetyków.
Na koniec dnia wspólne plażowanie i chwila wytchnienia na dźwirzyńskiej plaży.
Szkoda, że nie mogę zostać dłużej! – powiedział na koniec nasz Damian, który został MasterChefem
#DamianKordas w cytrynowej akcji! #mojacukrzyca_pl #wakacje2016
https://t.co/4L6rOGKfX5 – DOBRA STRONA CUKRZYCY! pic.twitter.com/y4bIsv9ePB— MOJACUKRZYCA.PL (@mojacukrzyca_pl) 1 sierpnia 2016