Walne Zebranie Członków Towarzystwa. Podsumowania i nowy skład Zarządu.

Walne za nami. Uchwały podjęte. Dokumenty zatwierdzone. Plany przyjęte. Walne Zebranie Członków Towarzystwa Pomocy Dzieciom i Młodzieży z Cukrzycą odbyło się 12 maja 2017 w Gliwicach. Wybieraliśmy również nowy Zarząd i Komisję Rewizyjną.

Udało się podsumować naszą działalność w 2016 roku. – mówi przewodniczący Towarzystwa Mariusz Masiarek. Był to rok, który z powodzeniem można uznać za udany. Zrealizowaliśmy więcej zamierzeń niż planowaliśmy.

W ośmiu edycjach warsztatów edukacyjnych uczestniczyło  320 osób z różnych stron Polski. Do tego ogólnopolski Turnus edukacyjno-rehabilitacyjny z udziałem 140 osób. – podlicza Irena Guszczyńska, sekretarz Towarzystwa.

Miniony rok to czas kiedy przyznaliśmy najwięcej w historii stypendiów, wspierających finansowo najmłodszych diabetyków.

Grono stypendystów Ogólnopolskich Programów dla Diabetyków – SŁODYCZ WIEDZY oraz Drużyna MOJACUKRZYCA.PL powiększyło się o kolejnych 89 osób. Jesteśmy naprawdę dumni! Nie mam drugiej takiej organizacji, która w ten w sposób wspiera i motywuje polskich diabetyków. – wspomniał Mariusz Masiarek. Uruchomiliśmy tez nowy program stypendialny HIPERTALENT, w którym przyznaliśmy 5 stypendiów artystycznych.

Imponująca również jest skala szkoleń dla nauczycieli małych słodziaków w ramach Ogólnopolskiego Programu Szkoły i Przedszkola Przyjazne Diabetykom – W 2016 roku przeszkoliliśmy prawie 2000 nauczycieli i dyrektorów z polskich szkół. – mówi Irena Guszczyńska.

Przeprowadziliśmy kilka eventów prozdrowotnych, w trakcie których mówiliśmy o cukrzycy, badaliśmy poziom cukru i edukowaliśmy pacjentów. Najwięcej osób pojawiło się w Gliwicach, Wrocławiu, Raciborzu i Krynicy, gdzie w trakcie Festiwalu Biegowego  tylko w samym specjalnym biegu wzięło udział ponad 600 osób a sam Festiwal zgromadził 11 tysięcy osób.

Otrzymaliśmy tez z rąk Anny Dymnej nagrodę Przyajciela Zaczarowanego Ptaszka za wsparcie dziewczynki chorej na cukrzycę Julii Walczyny w trakcie drogi do finału Festiwalu Zaczarowanej Piosenki.

Osobą częścią naszej działalności było prowadzenie edukacji prozdrowotnej i profilaktycznej w szkołach. W naszym programie Zdrowo Jem Jestem Aktywny! wzięło udział blisko 1500 uczniów.

To nie wszystko. Aby zapoznać się ze pozostałymi szczegółami prosimy zerknąć na zakładkę Co robimy? w Menu na górze strony.

Do tego dochodzi codzienna działalność interwencyjna zarówno na poziomie administracji rządowej jak i lokalnej, w sprawach dotyczących diabetyków. Wielokrotne interwencje w Ministerstwie Zdrowia, Ministerstwie Edukacji Narodowej i innych ministerstwach. Specjalnym działaniem jest współpraca z  Parlamentarnym Zespołem ds cukrzycy. Codzienność z cukrzyca to również wsparcie psychologiczne dla najbardziej potrzebujących, zarówno w Biurze Towarzystwa jak i na wyjazdach oraz on-line: telefonicznie czy mailowo.

Walne Zebranie było też okazją do podziękowań za pracę dotychczasowemu Zarzadowi i Komisji Rewizyjnej. Dziękujemy za wieloletnią pracę w Zarządzie Dr Barbarze Malanowicz oraz Arkadiuszowi Pietrzykowskiemu a także Annie Jasińskiej z Komisji Rewizyjnej.

Podczas obrad zostali wybrani nowi członkowie Zarządu na kolejną kadencję. W jego skład weszli: Irena Guszczyńska, Alina Strzała-Kłeczek, Monika Poloczek, Aleksandra Świerzy, Marek Sroka, Paweł Grajper i Mariusz Masiarek. Do Komisji Rewizyjnej zostali wybrani: Grażyna Łuczyk, Beata Kuczerawy i Grzegorz Kugiel.

Organy organizacji ukonstytuują się na najbliższym posiedzeniu i wybiorą spośród swoich członków osoby pełniące funkcje.

Dziękujemy za udział w Walnym Zebraniu. To przywilej każdego Członka naszej organizacji. Chcesz do nas dołączyć? Zapraszamy! – Dołącz do Nas?